Ar putea filmul să trezească sufletul şcolii?
Vizualizati articolul si pe facebook, https://www.facebook.com/Carmen.Rabontu.ICT/posts/702412029934791
Vizualizati albumul foto aici https://www.facebook.com/100004980001897/posts/702552226587438/
Este una din întrebările la care încercăm să răspundem prin acţiunile noastre pline de speranţa că sufletul şcolii poate fi şi chiar va fi salvat… Pentru a găsi soluţii să trezim atenţia, să stârnim interesul elevilor pentru valorile autentice şi asimilarea lor prin activităţi interactive interesante şi direct corelate cu viaţa reală, pentru a pătrunde şi a fi primiţi cu deschidere în lumea lor virtuală, identificată adesea ca fiind o uzină de fabricat vise… implementăm în Şcoala Gimnazială nr. 5 din Drobeta Turnu Severin, în perioada 1.06.2016 – 31.08.2017, proiectul “Competenţe europene necesare în mileniul III pentru dascălii Şansei a Doua”.
În urma participării la 5 fluxuri de mobilităţi (5×2 profesori/flux), 10 cadre didactice care predau în Programul “A Doua Şansă” îşi vor dezvolta competenţe necesare lucrului cu tinerii/adulţii reintegraţi în sistemul de educaţie prin intermediul acestui program. După participarea la mobilităţi, cele 10 cadre didactice vor colabora pentru a scrie un C.D.S. – curriculum la decizia şcolii de 50 de ore destinat anului IV de la învăţământul “A Doua Şansă”. CDS-ul se va numi “Acces către Succes!” şi îşi propune să formeze la elevi abilităţi de viaţă şi competenţe profesionale necesare în mileniul III (digitale, antreprenoriale, de comunicare cu ajutorul instrumentelor media în limba maternă şi într-o limbă străină, competenţe de leadership şi lucru în echipă). Şcoala Gimnazială nr. 5 are deja o platformă Moodle de eLearning instalată pe web site-ul http://www.scoala5drobeta.ro/e-learning/. Echipa de management a proiectului intenţionează să utilizeze platforma Moodle ca resursă-intrument pentru a livra CDS-ul în regim Blended Learning (mixt: prin cursuri face to face şi online) elevilor din anul IV integraţi în Programul “A Doua Şansă”.
Primul flux de mobilităţi din cadrul acestui proiect a avut loc la Berlin în perioada 16-22 octombrie 2016. Împreună cu Melania Cristea, colega şi prietena mea, am participat la programul de formare “Video education and production” (“Educaţie video şi producţie video”) organizat de Kulturring Berlin, o asociaţie culturală și de educație din Berlin, Germania.
Principalele teme abordate pe parcursul celor 6 zile de ateliere de lucru au fost următoarele:
•conceptul de educație practică prin intermediul instrumentelor media,
•ideea şi necesitatea introducerii educației media în curriculum,
•elemente introductive în arta fotografică şi producția video digitală,
•utilizarea camerei video și editare video,
•tehnica de animaţie stop motion,
•introducere în producția de drama (Secret Handover/ transmiterea secretului şi teatrul ca instrument unic pentru a explora și exprima sentimentele umane),
•introducere în producția de film documentar,
•modalităţi de evaluare a activităților practice mass-media,
•încărcarea, partajarea și crearea de rețele specializate în materiale video online educative.
Considerăm că acest program de formare este doar un preambul la tot ceea ce s-ar putea spune despre educaţia şi producţia media şi integrarea lor în curriculum cu scopul formării la cadre didactice şi elevi a abilităţii de a codifica, transmite şi decodifica cu atenţie orice tip de mesaj video transmis prin televiziune, cinematograf şi internet.
Dar cum orice călătorie de 1000 mile începe cu primul pas… noi, ca profesori, mentori, traineri ori facilitatori avem nevoie să identificăm ce anume îl face unic pe fiecare dintre elevii noştri… În această direcţie, educaţia media oferă un kit de resurse fascinante… pe care le vom explora şi noi în continuare… în cadrul proiectului codificat 2016-1-RO01-KA101-024197 – proiect de mobilitate a personalului din domeniul educaţiei școlare finanţat cu fonduri comunitare prin intermediul Agenţiei Naţionale de Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi implementat în cadrul Programului Erasmus+, Acțiunea-cheie 1, Mobilitatea persoanelor.